قزل آلای رنگین کمان و خال قرمز
با توجه به اینکه قزل آلای رنگین کمانی و قزل آلای خال قرمز در ایران هم از نظر مصرف به عنوان وعده غذایی و هم از نظر بیشترین جمعیت گونه قزل آلای پرورشی مورد توجه قرار میگیرند به بررسی این دو گونه قزل آلا می پردازیم .
همه چیز درباره ماهی قزل آلای خال قرمز و رنگین کمانی
با توجه به اینکه قزل آلای رنگین کمانی و قزل آلای خال قرمز در ایران هم از نظر مصرف به عنوان وعده غذایی و هم از نظر بیشترین جمعیت گونه قزل آلای پرورشی مورد توجه قرار می گیرند به بررسی این دو گونه قزل آلا می پردازیم
ماهی قزل آل رنگین کمان
این ماهی بومی ساحل اقیانوس آرام آمریکای شمالی می باشد که در سال 1880 میلادی به اروپا آورده شد و به تدریج به نقاط مستعد دنیا معرفی شد. بدن این ماهی پوشیده از خال های سیاه ستاره ای شکل است.ماهی بالغ در دو طرف بدن نواری به صورت رنگین کمان دارد که به خصوص در ماهیان بالغ نر به خوبی نمایان می گردد. که به خاطر رنگ های گوناگون خود به این نام شهرت دارد . زمان تخم ریزی ماهی قزل آلای رنگین کمان از دی ماه تا اردیبهشت ماه است. گرچه نژادی به دست آمده که تخم ریزی را در آذر ماه و حتی جلوتر شروع میکند .وزن ماهی رنگین کمانی در شرایط طبیعی در بعضی از دریاچه ها به 9 کیلو گرم می رسد. به نظر می رسد که بهترین شرایط در رشد طبیعی در دریاچه های کم عمق با سنگها ی آهکی و PH کمی قلیایی می باشد و دما مناسب برای رشد 10 تا 18 درجه سانتی گراد می باشد .
عادات غذایی :
در محیط های طبیعی از لارو حشرات و شکار سایر موجودات آبزی استفاده می کند و در استخرهای پرورشی بطور کلی جهت تغذیه آن از خوراک های تجاری پلت شده استفاده می شود. ماهی قزل آلای رنگین کمانی به مراتب آسانتر از قزل آلای خال قرمز نسبت به محیط سازگاری حاصل نموده تمایل بیشتری به اهلی شدن داشته و از غذای دستی آسان تر استفاده می نماید. قزل آلای رنگین کمانی نسبت به بیماری ها و بخصوص بیمار ی furunculosis به مراتب مقاوم تر می باشد.
ماهی قزل آلای رنگین کمان مناسب ترین ماهی سرد آبی برای پرورش می باشد؛ به طوری که آسان تر به غذای دستی عادت کرده و نسبت به درجه حرارت و کیفیت آب حساسیت کمتری دارد. این ماهی رشد سریعی دارد و به همین دلیل یکی از محبوب ترین ماهیان آزاد در صنعت آبزی پروری به شمار می رود.
جنسیت و تولید مثل قزل آلای رنگین کمان
جنس نر و ماده قزلآلای رنگین کمان از نظر ظاهری شباهت زیادی به یکدیگر دارند. در فصل تولید مثل با بلوغ جنسی، رنگ بدن نرها غلیظ تر شده و تغییرات قابل ملاحظهای در آن ها ایجاد می شود. در خارج از فصل تخم ریزی، غدد جنسی کاملاً کوچک هستند و تنها با نزدیک شدن به زمان تولید مثل، این غدد بزرگ شده و کیسه های حاوی اسپرم و تخمک شکل می گیرند.
نکته: با اینکه بلوغ غدد جنسی توسط هورمون ها کنترل میشود، اما برای انجام فرآیند تخم ریزی، دمای آب باید مناسب باشد. تخمک ها و اسپرم ها آزادانه در آب رها می شوند و لقاح در همان جا صورت می گیرد. تخم ها شفاف هستند، اندکی از آب سنگین ترند و خاصیت چسبندگی دارند تا بتوانند به سنگ ها و گیاهان بچسبند.
ارزش غذایی
ماهی قزل آلای رنگین کمان سرشار از پروتئین با کیفیت بالا، اسیدهای چرب امگا ۳، ویتامین D و B12 است.این ماهی ظریف،عصبی و بسیار چابک بوده و واکنشهای تندی از خود نشان می دهد. گوشت آن لذیذ، خوش طعم و دارای رنگی زیباست که این ویژگی ها، آن را به یکی از محبوب ترین ماهیان در میان ماهی گیران ورزشی تبدیل کرده است.
ماهی قزل آلای خال قرمز:
ماهی قزل آلای خال قرمز با بدن زیبا و خطوط قرمز یا نارنجی مشخص، به راحتی توجه بسیاری را به خود جلب می کند. این ماهی به ویژه در زیر آرواره هایش رنگ های زیبا و خاصی دارد که زیبایی آن را دوچندان می کند. اندازه این ماهی بسته به محیط پرورش و میزان غذای طبیعی موجود برای آن متفاوت است، اما در بیشترین حالت می تواند به طول 45 تا 50 سانتی متر برسد. تخم ریزی ماهی قزل آلای خال قرمز معمولاً در پاییز و اوایل زمستان بر روی بستر شنی با جریان کند آب انجام می شود. این ماهی گوشت خوار است و غذای اصلی آن شامل انواع سخت پوستان، لارو حشرات و ماهیان ریز می باشد. قزل آلای خال قرمز نقش مهمی در اکوسیستم های آب شیرین ایفا می کند و به عنوان شکارچیان برتر، به تنظیم جمعیت طعمه ها و حفظ تعادل اکولوژیکی کمک می کند. ماهی قزل آلای خال قرمز بسیار حساس به آلودگی و ناهنجاری های اکولوژیکی است. در صورتی که سطح اکسیژن کاهش یابد یا دمای آب افزایش پیدا کند، این ماهی قادر به ادامه زندگی نخواهد بود. بنابراین، این ماهی به آب سرد و با اکسیژن بالا برای زیست احتیاج دارد.